Снимка: Pixabay

Вариант на хитовия по цял свят “Дубайски шоколад”, с атрактивен зелен цвят, у нас масово се търгува по 10, 20, 30 и дори над 40 лева. Браншовици изразиха съмнения, че се касае за ментета, а не за оригиналния ориенталски десерт, който се продава около 260 лв. за кг.

В България се оказа, че стоката се продава с претенции за оригинал, като цената не е за килограм, а за традиционно блокче от 100 гр. Търговията се върти в интернет, където наши търговци бързо са намерили начин да се възползват от интереса към продукта - цените не са обявени официално в публикациите и се дават само при запитване и поръчки в индивидуална комуникация.

Зад истерията по въпросния шоколад мнозина браншовици провидяха мощно спонсориран маркетингов трик в социалните мрежи и се усъмниха в качеството на въпросната продукция.

“Чуждопоклонничеството е феномен, който се пренесе и в кулинарията, това ни е заложено от векове. Да имаме интерес към чужди продукти, съмнителни по своя произход, но да не уважаваме родното производство. Нищо повече от потребителски снобизъм и демонстрация, че сме в крак с тенденциите. Имаме доста по-впечатляващи български десерти”, коментира пред “Труд” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на сладкарите и хлебопекарите.

“Това е поредният продукт, който се представя като незаменим, извънземен и уникален. А в действителност не е стока от първа необходимост”, допълни Кукушева.

От бранша подлагат на съмнение произхода на шоколада. Дубай не е страна в ЕС и не би следвало вносът му да е поголовен. Появиха се дори хипотези, че десертът се приготвя в страни от Европа или в още по-лошия случай: в някоя мазе или гараж, където се опакова на конвейер.

Кукушева отбеляза, че не е оптимист, че Българската агенция по безопасност на храните ще има времева, техническа и физическа възможност да осъществи контрол какво има в “Дубайския шоколад”.

"Българска агенция по безопасност на храните е свръхнатоварен контролен орган. Те са засипани с работа и едва ли ще стигнат до това", поясни Кукушева.

Оригиналният “Дубайски шоколад” струва 420 дирхама или 260 лева. Той е случайно създаден миналата година от едно малко сладкарско ателие, наречено “Fix desert chocolatier”.

"Аз лично обаче не бих го яла, защото е бъкан със захар. Съветвам българите да си приготвят вкъщи някой по-здравословен български десерт", каза Светлана Роу, мастър готвач в сладкарството и собственичка на ресторант за здравословно хранене в Дубай.

“Няма какво да си кривим душата - всеки обича сладичко. Обаче като се замисля какво има в този пълнеж - той е изцяло съставен от брашно, захар и мазнина. Една калорийна бомба. Нищо полезно за стомаха, мозъка, сърцето. Кадаифът е глутен, кремът не е чист тахан от шамфъстък, а е наблъскан с бяла захар, палма и какви ли не трансмазнини. Полезният шоколад е над 70% какао, а този дали има и 30%”, каза Роу.

В оригиналната рецепта на ориенталския десерт е записано, че се приготвя от какаова маса и какаово масло. Блокчетата, които лавинообразно се продават у нас в момента, обаче са направени от... марципан. По времето на соца погрешно марципанът е смятан за лошо качество шоколад - всъщност той няма нищо шоколадово в себе си, защото не съдържа какво. Марципанът се прави от смлени на брашно бадеми или други ядки със захар, като количеството на захарта не бива да надвишава количеството на ядката. Именно марципан съдържат имитациите на дубайския десерт, който се търгува в социалните мрежи у нас.

“Тогава не бива да се казва шоколад, а дубайски марципан. Наименованието подвежда потребителите”, категорична е Кукушева. Яркозеленият цвят в пълнежа на ориенталското изкушение се постига от шамфъстък, примесен с натрошен и предварително изпечен кадаиф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase